Wâldsters in Koeweit

Op de vliegtuigtrap naar de bus die de passagiers met bestemming Koeweit van vlucht KL 445 naar de gate brengt, slaat de hitte me tegemoet. Het is eind september en 9 uur ‘s avonds als ik voor het eerst na een bloedhete zomer – in Nederland was het warm maar in Koeweit tikte de thermometer regelmatig temperaturen van 50 graden aan – weer mijn man Erwin bezoek. Ook rond dit tijdstip in de avond is het nog bijna 40 graden.vfkh7593img_5355

Sinds januari van dit jaar werkt Erwin in het kleine emiraat dat wij in Nederland slechts kennen van olie en enorme rijkdom. Ondanks wereldwijde geluiden dat we zuiniger moeten zijn met dat wat moeder aarde ons geeft, stoken ze er hier op los. Enorme slurpbakken bepalen het straatbeeld in Kuwait City. Airco’s op stand hoog en hier is het waterverbruik per inwoner het hoogst van de hele wereld. De woorden zuinig en duurzaam kent men hier niet. Koeweit beslaat qua oppervlakte slechts veertig procent van heel Nederland. Het landje drijft letterlijk op aardolie; hier bevindt zich acht tot tien procent van de wereldoliereserves. Erwin adviseert voor zijn werkgever shell aan de Kuwait Oil Company om zoveel mogelijk locaties te clusteren. Er is bijna geen land meer over, zoveel boorinstallaties zijn er aan het werk in de woestijn. We herinneren ons allemaal de beelden vanuit de ruimte toen Saddam Hoessein in 1990 bijna alle boorlocaties in de fik liet steken. Ondertussen zijn er nog heel wat putten geslagen die Koeweit na de Golfoorlog onvoorstelbare rijkdom bracht. Erwin en zijn collega’s hebben er een hele klus aan om de bij tijd en wijle arrogante Koeweiti’s te overtuigen om gebruik te maken van hun deskundigheid en jarenlange ervaring in de olie-industrie.img_5456

Koeweit is een land van extreme tegenstellingen. De onvoorstelbare rijkdom van een paar families, tegenover de moderne slavenarbeid van wat ze hier noemen the workers. Mensen uit Pakistan, India en de Filippijnen doen hier het werk dat niemand anders wil doen voor een in onze ogen hongerloon. Maar ja, altijd nog beter dan thuis. Gelukkig zijn er een aantal vooruitstrevende Koeweiti vrouwen die deze misstanden aan de kaak stellen en verandering willen bewerkstelligen. De emir heeft weliswaar geen absolute macht – er is een parlement – om de arbeidsomstandigheden te veranderen kost veel tijd bij de verwende Koeweiti’s. Zij vinden het doodnormaal dat workers 24/7 tot hun beschikking staan voor een zeer bescheiden loon.

Overal, in hotels, winkelcentra en openbare gelegenheden worden hier voertuigen en tassen gecheckt, bang dat de Koeweiti’s zijn voor terroristische aanslagen. Hoewel het land streng islamitisch is, is landje-vriendje-politiek hier normaal en zit de vijand tussen hun eigen moslimbroeders. Qatar heeft ruzie met Saoedi-Arabië en de Koeweiti’s zijn niet gecharmeerd van Irakezen. De wonden van de laatste Golfoorlog liggen nog behoorlijk open.

Geen haar op mijn hoofd die bedenkt dat ik hier ga autorijden, levensgevaarlijk. Er vallen ongeveer 500 doden per jaar in het verkeer in Koeweit. Ze rijden hier als compleet gestoorden en bovendien telefoneren en appen ze in de auto dat het een lieve lust is.

‘s Avonds gaan Erwin en ik naar de soukh, de Arabische markt. Bijna niets is meer authentiek in Koeweit, maar de soukh is een mengelmoes van culturen en kleding. Hier zie je bijzonder veel vrouwen in niqab en bijna alle mannen dragen een djellaba.
Ook vind je in Koeweit een van de grootste shoppingmalls ter wereld, the Avenues. Hier is alles te koop. De volledig gesluierde vrouwen verdringen elkaar in de Chanelshop. De iconische 2.55 tas (die met het doorgestikte flapje) is een absolute musthave voor die vrouwen in hun alles bedekkende niqab en gaan hier als zoete broodjes over de toonbank. Alleen middels hun Chanel, Vuitton of Gucci tas kunnen ze zich onderscheiden. Maar ook westers geklede mensen en allerlei andere nationaliteiten zie je door de meer dan brede gangpaden voorbijlopen. Kijk nou. Daar zien we een bekende. Doutzen straalt op de iconische handkusfoto in de etalage van Victoria’s secret, de Amerikaanse lingerieketen.

Tijdens dit bezoek gaan Erwin en ik een lang weekend naar Oman. Bij aankomst in het hotel kunnen we ons meteen in een mega hippe rooftopparty storten. In Koeweit is alcohol streng verboden; Oman is een vooruitstrevend land en men omarmt het toerisme. Met een gin-tonic in de hand praten we met heel veel nationaliteiten. Allemaal zijn ze lyrisch over Oman. De sultan van het land onderaan het Arabisch schiereiland is erg geliefd. Hij regeert het land met zachte hand en is bijzonder gul voor zijn onderdanen. Alle Omani krijgen een huis, de grootte is afhankelijk van hun gezin. Sultan Qaboos bin Said al Said liet hele dorpen herbouwen na de tsunami in 2007 en er werden miljarden geïnvesteerd om een dam te bouwen om het water op te vangen in een reservoir en zo de kans te minimaliseren dat weer hele dorpen worden weggespoeld. Een keer per jaar gaat hij door het land en bezoekt zijn onderdanen. Hij inventariseert wat er speelt en wat men nodig heeft. Overal zijn scholen en ziekenhuizen, tot zelfs bij de kleinste dorpjes.
Volgens de drie Omani vrouwen – allemaal hebben ze een goede baan – met wie ik praat tijdens de rooftopparty gaat de ontwikkeling in hun land heel snel, zeker in de hoofdstad Muscat. Dat zie je aan de zelfbewuste- en volgens de laatste mode geklede prachtige vrouwen die zich op hoge hakken met een cocktail in de hand op de party vermaken. De tolerantie tussen de verschillende nationaliteiten is opvallend en de sfeer is geweldig.img_5763-1

Oman is een prachtig land met hoge bergen, schitterende wadi’s, een heldere zee en prachtige stranden. En denk je dat Nederland multi-culti tolerant is, dan zou je – als je in de gelegenheid bent – een keertje in Oman of Koeweit moeten gaan kijken. Vrouwen in tanga bikini’s lopen naast vrouwen in boerkini’s en mannen in hun traditionele dishe-dashas met het kenmerkende Omani hoedje, een Kumah- naast mannen in shorts, T-shirts en slippers. Maar aan het ontbijt in het hotel zien we ook een Arabier met drie jonge vrouwen. Dan moet je wel heel rijk zijn, zo wordt ons verteld door onze gids. Een eerste vrouw wil niet zomaar een tweede erbij en de tweede stelt op haar beurt hoge eisen. Ook al heeft ze geen rijbewijs, dezelfde auto als de eerste vrouw heeft, moet ook bij haar voor de deur staan.

We boeken gids en chauffeur Qasim om ons een dag het binnenland te laten zien. Qasim komt uit een klein dorp, ongeveer anderhalf uur van Muscat. We wilden graag naar Wadi Shab, maar om die wadi te bereiken moesten we drie kwartier lopen en daarvoor zijn we te vroeg in het seizoen. Het is nog te heet. Door een ruig, desolaat berglandschap rijden we off road naar een vismarkt om vandaar door te gaan naar Wadi Aarbeieen. We zwemmen in het heldere water en op de terugweg doen we eens sinkhole aan. Ook daar zwemmen we in zeegroen zout water tussen kleine visjes die meteen naar je voeten gaan. Kennelijk zijn ze gek op eelt, onmiddellijk beginnen ze te knabbelen. In Nederland laat ik het wel mooi om met mijn voeten in zo’n badje te gaan zitten; hier heb je geen keus en is het grappig.

img_5606-1

Voor Erwin is het tijd om weer aan het werk te gaan en we vliegen terug naar Koeweit. Voor mij zit het bezoek erop; s nachts stap ik in de KL446 die me terugbrengt naar een kil en regenachtig Amsterdam.

In de trein naar huis zie ik het vertrouwde Hollandse landschap aan me voorbij zoeven. Na de verschroeiende hitte in Koeweit verheug ik me op een lange herfstwandeling door de bossen van Oranjewoud. De kleurende bomen, paddenstoelen en de geur van mos, ik word daar heel gelukkig van.

Het Midden-Oosten is en blijft een bijzondere wereld. Voor ons is het geweldig om op deze manier het beste van twee werelden mee te mogen maken. Thuis is én blijft Oranjewoud, maar het is fantastisch om van zo dichtbij de eeuwenoude Arabische cultuur te leren kennen.

Ik ben Wiep-Fenna, trotse moeder van 3 kids, auteur, blogster en levensgenieter. Hou je van tips over goeie boeken, de laatste trends in mode en grappige verhalen over mijn ervaringen met (p)uber kids? Dan zit je hier goed!

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cart

Subscribe to our Newsletter