Winterjassen

De herfst raast als een orkaan ons land binnen – ook letterlijk – en het wordt tijd voor De Winterjas. Er zijn genoeg jaren geweest dat de warme jas pas eind november uit de mottenballen kon, maar dit jaar is het geheel anders. Het regent pijpenstelen, we waaien uit onze sokken en de temperatuur is ronduit laag voor de tijd van het jaar. Niks ‘tussenjas’, we moeten met een dik en warm exemplaar naar buiten, anders vatten we kou en gaan we snotteren. Het klinkt misschien gek, maar ik ben er dol op. Na een lange zomer kan ik me verheugen op de herfst met bijbehorende kleuren, geuren, stoofpotten en woest weer.
De mooiste jassen koop je vroeg in het seizoen. Eind juli worden de exclusiefste merken al geleverd en hangen ze watertandend mooi in het magazijn. In augustus, wanneer we nog met z’n allen liggen te bakken op de stranden in Zuid-Europa, stralen de donzen jacks en wollen mantels je al tegemoet in de winkel. Doorgaans moet je er nog lang niet aan denken, maar voor sommige modemeisjes/vrouwen is vooruitzien op het komende modeseizoen een absolute must.

Nog niet zo lang geleden, de mussen vielen inderdaad dood van het dak door de verschroeiende augustushitte, zag ik een jas. Dat heb je weleens aan het einde van zo’n snoeihete dag. Toch nog snel een boodschap halen bij de Ap en dan loop je argeloos de winkel aan het Modeplein in Gorredijk binnen. Lekker die airco op je bezwete lijf. Je bent niet van plan om ook maar iets te kopen, je bént niet eens op modejacht. Gewoon, even kijken. Juist dan schaf je vaak de mooiste spullen aan, en vooral als het financieel eigenlijk nét niet kan. Maar ja. Daar hing DE JAS. Ik droeg een jeansshort met een topje, maar ik moest en zou DE JAS passen. Niet dat ze die dag met temperaturen van boven de dertig graden hitte de winkel uit zouden vliegen, maar toch. ‘Ik heb wel even een dik vest voor je’, zei de collega lief. Alleen al bij de aanblik van het gebreide vest brak het zweet me uit. Maar in de zoektocht naar de heilige graal – laten we wel wezen, zo’n jas heb je meerdere seizoenen aan – doe je wel eens iets geks. De hele lange winter door is zo’n jas je beste vriend. Hij houdt je warm en droog op de fiets en ook dat weten we allemaal; de winters in Fryslân duren best lang dus je hebt je jas, jack of mantel zeker een half jaar aan. Een winterjas moet van alle markten thuis zijn en ook nog eens voor jou gemáákt. Het is een beetje je tweede huis in die koude, donkere maanden.
Met het zweet op mijn bovenlip trok ik het vest aan en daaroverheen De Jas. Ondanks dat het potsierlijk stond met die blote benen en slippers, was ik op slag verliefd. Hij voelde goed, stond prachtig en was natuurlijk veel te duur. Maar dan prevel ik als een mantra de wijze woorden fan ús Heit; Als je ergens eet en het is niet goed, dan onthoud je de prijs. Tot op de cent nauwkeurig. Maar als je ergens eet en het is geweldig, dan onthoud je hoe ontzettend lekker het was’. Zo is het met fijne spullen ook. Van de kassière kreeg ik een prachtige hoes om mijn nieuwe aanwinst en als een kind zo blij liep ik de winkel uit, me al verkneuterend over de heerlijke herfst- en winterdagen die in aantocht zijn.

Mijn man was niet thuis en mijn dochter in Amsterdam. Een selfie voor de spiegel met jas aan en klotsende oksels had ik wel snel gemaakt, maar hoe De Jas echt stond, was niet goed te zien. Eenmaal thuis trok ik weer mijn bikini aan, het was nog broeierig heet. Lichte twijfel sloeg toe. Hier zou ik zeker een paar jaar mee moeten doen, gezien de prijs. Stond hij echt wel zo goed? Een appje naar mijn lieve vriendin én buurvrouw bracht uitkomst, want hoe mooi ik mijn nieuwe beste wintervriend ook vond, hij was best prijzig en dan moet hij echt he-le-maal goed zijn. Kom maar even showen, appte ze terug en met jas onder de arm, in short en bikinitopje liep ik naar haar toe. Gelukkig werd hij goedgekeurd. Unaniem, ook haar man vond hem prachtig en we hebben nog altijd veel lol om mijn bikini-onder-winterjack actie.
Gisteren kreeg mijn man de bevestiging voor zijn nieuwe baan. Na zeventien jaar lang te hebben geroteerd in een schema – maand werken, maand vrij – gaat hij nu in Koeweit op vaste basis werken. Dat betekent dat ik ga reizen, zo’n tien dagen per maand zal ik bij hem zijn in het kleine Arabische landje. Wellicht overvloedige informatie, maar temperaturen van boven de vijftig graden zijn daar in de zomer heel normaal. ’s Winters is het aangenaam, maar mijn winterjas zal ik daar echt niet nodig hebben. Gelukkig wel in de trein, van en naar Schiphol. Om maar te zwijgen over de tochtige, koude perrons hier in Nederland. Bovendien blijven er nog zo’n twintig dagen per maand over waarin ik kan shinen in m’n prachtige jas. Ik ga nog wel op zoek naar een mooie sjaal. Mijn vriendin had al eentje gevonden bij Zij van Rinsma. Echt schitterend. Ook daarin kun je te kust en te keur dit jaar. Ga snel kijken in het souterrain, vooral de fake-furs in geweldige kleuren zijn bij mij favoriet. Lang of kort en lekker gek. Ook geruite wollen jassen zijn helemaal hip. Prachtig! Zo kun je alle stormen, buien en strenge vorst moeiteloos trotseren. In Koeweit zal ik weemoedig aan jullie denken in mijn bikini met daarover heen een lange, alles bedekkende jurk. En droom ik over vrieskou, schaatsen, winterse strandwandelingen en warme chocolademelk. Per slot van rekening bin en bliuw ik Frysk.

Ik ben Wiep-Fenna, trotse moeder van 3 kids, auteur, blogster en levensgenieter. Hou je van tips over goeie boeken, de laatste trends in mode en grappige verhalen over mijn ervaringen met (p)uber kids? Dan zit je hier goed!

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cart

Subscribe to our Newsletter