Lingerie

In de tijd dat ik nog op de vloer werkte bij Zij van Rinsma en de jasjes heel strak gesneden waren – getailleerd moest het zijn destijds – stond ik regelmatig aan de bandjes van een bh te sjorren. ‘Sorry, maar dit moet echt even’, zei ik dan met mijn liefste glimlach. ‘Anders zit zo’n jasje nooit mooi. Zie je wel? Zo is het veel beter’. Soms keken klanten me verbouwereerd aan, sommige vrouwen moesten heel hard lachen. Hun mooie meisjes hingen veel te laag en dat is geen kijk in zo’n strak jasje. Bovendien krijg je van z’n lang zal ze leven de knoopjes niet dicht als de boobs of Harry’s of hoe je ze ook wil noemen, te laag hangen. Goddank zijn die ultra strakke jasjes in de huidige mode een beetje passé. In 2017 gaan we voor soepele materialen, ruimere pasvormen en vooral comfort.

Dat comfort. Daar willen we het over hebben. Sommige vrouwen nemen dat woord dus heel letterlijk en laten de boel de boel. ‘De knynen mooi los yn it hok’ zegt mijn broer Tjalle altijd. Soms snap ik dat wel; op de bank, in een joggingpak op de bank met thee en chocolade voor een jankfilm; niks fijner dan dat. Dan wil je geen strakke bandjes en ander knellend spul aan je lijf. Maar ja. Het oog wil wel wat en daarom snoeren we op een doordeweekse dag onze meisjes in een strak pakske als we sporten, dragen we verleidelijke kantjes als we op de versiertoer gaan en halen we een glad exemplaar uit de la in het geval van een aansluitend T-shirt. Althans, dat doen de meeste van ons. Een bh voor de hele week; dan ben je wel heel erg in de sixties blijven hangen. Onder een feestjurk met blote schouders draag je nu eenmaal iets anders dan wanneer je op sneakers en vaal joggingpak nog snel even naar de Appie rent voor een pakje boter.
We waren op Oerol en het was schitterend weer. Biertje in de hand, slippers aan de voeten, shortjes met tops of mooie jurkjes aan. Shinen op Oerol; het kon dit jaar. Aan de kant van het terrein stond een vrouw met grijs haar, bril op, in een jurk met een laag decolleté waarin een paar forse jongens hingen. Ze droeg geen bh, zoveel was duidelijk. Oerol is doorgaans een festival waar we opvallende types spotten, dus als fervente Oerol-gangers zijn wij wel wat gewend. Rest mij nog te vertellen dat wij een groep vrouwen zijn waarbij tolerantie ten opzichte van elkaar en voor anderen hoog in het vaandel staat. Welbespraakt, hoogopgeleid en mooi zijn ze, mijn Oerol- vriendinnen. Desalniettemin kwamen ze om beurten bij mij. ‘Jij bent stylist. Wat vind jij daar nou van? Zo kun je er toch niet bijlopen?’ fluisterden ze, met rollende ogen achter grote zonnebrillen semi wijzend en knikkend in de richting van de vrouw zonder bh. Ze had duidelijk lak aan de geldende bh-regels. Kennelijk hebben wij toch moeite met vrouwen die de boel de boel laten. Zo ruimdenkend zijn we dus ook weer niet, anders waren we er niet over gevallen. In onze cultuur moet een bh, tenminste als je geen erwtjes op een plank hebt. Op het strand is uiteraard weer een ander verhaal. Hoewel, topless zonnen is uit. Vrouwen die de bovenboel uitdoen, hebben hun blote-borsten-hoogtij-dagen ergens uit de jaren zeventig (verbrand de bh’s) of tachtig (showen en bruin worden die meisjes) meegenomen. Onze dochters zonnen echt niet bloot. Social media ligt op de loer, dus ze zullen wel gek wezen om de boel in your face te showen.

Gemiddeld heeft een vrouw een bh’tje of tien in de la liggen. Er schijnen uitzonderingen te zijn; zo lees ik op internet dat ergens op de wereld een vrouw is die het recordaantal van 3208 exemplaren in haar ruim bemeten la heeft liggen. Lijkt me ’s ochtends moeilijk kiezen, maar dit terzijde. De vrouw tijdens Oerol had er duidelijk niet één, en hoogstwaarschijnlijk besloten dat ze de rest van haar leven het bos hout dat ze voor de deur had maar te laten hangen. Back to nature! Afrikaanse vrouwen die tot bepaalde stammen behoren hijsen zich ’s ochtends ook niet in die harnassen, heeft ze ongetwijfeld gedacht.

Ik ben wél van de bh’s. Met mijn verzameling zit ik ook ver boven het Hollands gemiddelde. Met een D-cup moet je ook wel, ik ben niet zo van het laat-maar-hangen-principe. Evenmin hou ik van sport-bh’s van de HEMA, hoe goed en functioneel ze ook zijn. Voor sporten oké, maar de rest van de dag drukken ze de boel plat (geen gezicht onder topjes en dan die seksloze brede banden, brr) en in deze barre tijden moet je jezelf ongelooflijk gelukkig prijzen als je beide meisjes nog zonder hele erge ziektes- en of ingrepen hebt mogen behouden. Bovendien dienen ze bij mij – dat is niet bij iedereen het geval – als graadmeter voor mijn gewicht. Zodra ik aankom, zit het gelijk op m’n tieten. Bij iemand anders op de kont, maar mijn voorgevel groeit onmiddellijk uit mijn kanten bh. Op de hongerpôle ! Niks wijntjes en toastjes met smeuïge gorgonzola, brood met pesto en truffelsalami. Groente en fruit en af een toe een stukje vis. Na een paar weken ‘streng’ te zijn geweest, past alles weer. Heerlijk.
Vanaf september is er naast Zij van Rinsma een prachtige lingeriezaak. Qulotte lingerie&badmode opent haar deuren in Gorredijk, aan het Modeplein. Want, laten we wel wezen, mooie kleding begint bij goed passende lingerie. En mocht je echt niet op die hongerpôle willen, dan kun je jezelf ook in een dwangbuis stoppen. Spanx, of corrigerend ondergoed is een uitkomst. Voor bepaalde gelegenheden, jurken die glad moeten zitten en een beetje uitgedijd buikje. Daar hebben we allemaal weleens last van. Je zult zien, met een fijn nieuw setje past alles beter. Vooral jasjes. Daar krijg je een uitzonderlijk zonnig humeur van. En geen lieve Zij van Rinsma collega die aan je bh-bandjes staat te frutten. Dat doen Geartsje en haar deskundige team graag voor je. Kun jij je meteen daarna storten op al het moois dat in de winkel hangt.

Ik ben Wiep-Fenna, trotse moeder van 3 kids, auteur, blogster en levensgenieter. Hou je van tips over goeie boeken, de laatste trends in mode en grappige verhalen over mijn ervaringen met (p)uber kids? Dan zit je hier goed!

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cart

Subscribe to our Newsletter