Zestig

Over een paar weken word ik zestig. Zestig! In mijn kinder- en puberogen was dat stokoud. Hoogbejaard. Mijn tante Hinke ging op die leeftijd zo zoetjes aan plannen maken om naar een serviceflat te verhuizen. Beppe droeg op die leeftijd niets anders dan een stijve jurk, met van die ontzettend lelijke panty’s of steunkousen eronder en platte, onooglijke schoenen die ze met een schoenlepel aantrok. Het grijze haar van de dames werd iedere week op rollers gezet en ze zaten uren bij de kapper onder een droogkap, bladerend in een Margriet. Vervolgens werd het opgestoken en daar deden ze – ’s nachts met een haarnetje op –  de hele week mee.

 

Ik vind dus – gezien mijn leeftijd –  en Beppe en tante Hinke indachtig, dat ik me maar wat stijlvoller moet gaan kleden. De stijve jurken en het watergolfje hoeft nou net niet, maar toch ietsje eleganter. De hoerie-sloerie rokjes gaan op de stapel ‘weg’. Naveldiepe decolletés pleur ik in de textielbak en nauwsluitende, sexy jurkjes gaan naar de tweedehandswinkel. Ik twijfel over mijn favoriete skinny jeans van Levi’s. Ik zie me zelf echt niet lopen in een Brax of Rosner broek, hoe mooi deze ook zijn. It’s not me. Toen ik zo’n zestien jaar geleden bij Rinsma Fashion ging werken was de eerste etage louter en alleen voor hippe meiden. Wanneer een vijftigplusser dan wél die trap opliep, dan riepen wij tegen elkaar dat ze snel weer beneden zouden zijn, want ach, die afdeling was toentertijd alleen maar voor piepjong en de jeans waren lager dan laag. Wij zouden de dames wel helpen om een fijne, goedpassende broek aan te schaffen, bij voorkeur uit het Rosnervak. Zo ging dat toen, maar de laatste jaren zien we evenveel vrouwen als meiden op de inmiddels meerdere etages. En dat is maar goed ook, mode is niet meer aan leeftijd gebonden, maar aan jouw eigen stijl.

 

Die stijl van mij dus. Hotter zijn dan je dochter moet je echt niet willen. Stijlvol oud worden, las ik in een tijdschrift en aandachtig bestudeerde ik de tips. Wees trots op je grijze haren, kopte een artikel. Mooi niet, dacht ik. Om de paar maanden zit ik bij de kapper om het lekker blond te maken, dat voelt beter. Blondes have more fun, dat is mijn adagium en dat blijft nog wel even zo.
Mijn dochter roept constant tegen mij dat ik de enige ben op de hele wereld die het niet erg vindt om ouder te worden. Nee. Ik vind ieder jaar dat je er in gezondheid bij krijgt, een regelrecht cadeau. Ik erger me groen en geel aan mensen die zeuren dat ze het zo vreselijk vinden om veertig te worden en daar een heel jaar depressief van zijn geweest of worden. Uiteraard is gezond zijn het allerbelangrijkste in deze, altijd weer heikele leeftijdskwestie, laten we dát vooropstellen. Als je gezond bent heb je wel duizend wensen; als je ziek bent, maar één.
Verder raadde het artikel aan om de armen te bedekken – want die kipfilets hè – dat vindt niemand leuk om naar te kijken. Ik kijk naar mijn armen en denk; dat bepaal ik zelf. De roklengte – oké, dat snap ik – moest met een halve meter naar beneden. Oude vrouwen met té korte rokjes en dan ook nog met hoge hakken; Nee. Niet meer doen. Bikini’s moest je niet meer gaan dragen, dat werd een regelrechte aanfluiting. Een badpak is fijn bedekkend voor het beginnend buikje, zo luidde de bijgaande tekst. Ik bladerde door tal van tips om maar vooral op Beppe en tante Hinke te gaan lijken. Licht depressief gooide ik het tijdschrift in de oud papierbak.

 

In mijn nieuwe, stijlvolle doch hippe outfit (Pinko rok met top) haalde ik mijn vriendin Luts op. Wij vonden het de hoogste tijd om eens met een goed glas en een fijn bord eten lekker bij te praten. Binnenkort gaat ze op reis, naar Indonesië.  ‘Wat zie je er mooi uit!’ riep ze blij toen ik haar ophaalde om in de nieuwe bistro van hotel Lauswolt te gaan eten. ‘Wel heel anders dan ik van jou gewend ben’, zei ze en ze bekeek me van top tot teen.
Ik legde haar mijn nieuwe stijl uit, passend bij mijn leeftijd. Luts en ik kennen elkaar al heel lang. Al zeker vijfenveertig jaar. Alles hebben we van elkaar meegemaakt. Kinderen krijgen, scheidingen, het overlijden van ouders, noem maar op. Luts kent me dus als geen ander. Met open mond keek ze me aan en vervolgens begon ze keihard te lachen. Ze gierde het uit toen ik met een stalen gezicht vertelde dat op mijn zestigste het moderoer volledig om zou gaan. ‘Weg met de sletterige shortjes’, antwoordde ik strijdvaardig. ‘Vanaf nu wordt het gracieus en klassiek’. Ze begon nog harder te lachen. Hikkend zei ze dat het niet gekker moest worden en wanneer ze terug zou zijn uit Indonesië, wij maar eens ernstig om de tafel moesten. Want ze wilde haar gekke, maffe vriendin die bij tijd en wijle op de tafel staat in de kroeg, voor geen goud kwijt en die gracieuze stijl; die zou ook nog wel kunnen als ik de tachtig zou halen, zo bezwoer ze me.

 

Ik kijk naar mezelf in mijn prachtige, strakke suède broek van Dante6. Daarop een zijden hemdje en daaroverheen een kasjmier Repeat vest. Hakken erbij en fier loop ik naar beneden. ‘Mooi hoor, mam’, zegt mijn dochter. ‘Helemaal jouw stijl’.

Stijl zit hem dus kennelijk niet zozeer in wát je draagt op iets belegener leeftijd, maar wel in mooie(re) materialen. In die broek kan ik nog dansen tot in de late uurtjes. Zelfs op mijn zestigste. Want dansen, dat zal ik altijd blijven doen, ook al moet het achter de rollator. Mijn verjaardag vieren we met een dj. Hij zal muziek uit mijn jeugd draaien. Disco, soul, maar ook de sound van nu. Beppe en tante Hinke gingen hooguit op hun zestigste een rondje fietsen in hun lange zomerrok met bijpassende blouse, wij rocken hem tot ver in ons zestigste in onze skinny jeans met blote topjes. Eindelijk 60, is dat niet deftig? Nee. Dat is fantastisch en super hip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben Wiep-Fenna, trotse moeder van 3 kids, auteur, blogster en levensgenieter. Hou je van tips over goeie boeken, de laatste trends in mode en grappige verhalen over mijn ervaringen met (p)uber kids? Dan zit je hier goed!

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cart

Subscribe to our Newsletter